VARGFLOCKEN OCH SJUKA PENGAR: Göteborgs-Posten: Recension Sjuka Pengar
Dr. Rost testimony in the U.S. Senate. He reviews cases related to pharmaceutical marketing and the drug industry. Dr. Peter Rost email. Copyright © 2006-2010 InSync Communication. All rights reserved.
.

VARGFLOCKEN OCH SJUKA PENGAR

Dr. Peter Rost är läkare, 47 år, född i Göteborg, uppvuxen i Örebro. Han flyttade till USA 1987 men arbetade under 1990-talet i Stockholm som Nordenchef för läkemedelsföretaget Wyeth. Därefter återvände han till USA som vice vd för Pfitzer, en topposition på en av de största läkemedelsjättarna i USA. Han är författare till Vargflocken och Sjuka Pengar.

Göteborgs-Posten: Recension Sjuka Pengar

PETER ROST: Sjuka pengar

I sin bok Sjuka pengar dömer Peter Rost, tidigare marknadschef på Pharmacia, ut både den korrupta läkemedelsbranschen och det amerikanska sjukvårdssystemet.

BOK
Peter Rost
Sjuka pengar
Optimal förlag

Svenskamerikanen Peter Rosts strid med läkemedelsindustrin har med rätta dragit till sig uppmärksamhet. Det är inte var dag en hög chef jämställer sin bransch, en av världens största och mest lönsamma, med maffian. Och kan presentera argument för det.

Det hela börjar när Rost 2001 som nyanställd marknadschef på Pharmacia upptäcker att företaget sålt ett läkemedel på felaktiga grunder. Han driver igenom förändringar och när jätten Pfizer köper Pharmacia rapporterar han om det till sina nya chefer.

Men inte mycket händer. Inte förrän nyheten kablas ut att han avslöjat skattefiffel hos sin förra arbetsgivare Wyeth. Då meddelar Pfizer snabbt att Rost inte kommer att ha någon plats i den nya organisationen och han sitter, trots vice-VD-titel, snart utan såväl arbetsuppgifter, underställda som chef.

En typisk amerikansk utveckling med stämningar, förhör och horder av advokater tar sin början. Efter 20 år i branschen är Rost ingen dununge och i sin påtvingade sysslolöshet blir han en effektiv juridisk enmansgerilla, som tagen ur någon av Grishams böcker. Det som börjar som en privat fejd blir så småningom politik när han utmanar industrin på en av de mest känsliga frågorna: de jättevinster som garanteras av att det i USA är förbjudet med parallellimport, det vill säga att importera likvärdiga, billiga läkemedel. Detta lyfter upp honom till förstasidorna och presskonferens i USA:s kongress.

I slutordet dömer han ut inte bara den korrupta läkemedelsbranschen utan också det amerikanska sjukvårdssystemet som, trots att det är dyrast i världen, lämnar tiotals miljoner utan vård. Han efterlyser också "en ny amerikansk revolution" för att befria företagen från giriga direktörer och politiker som är beroende av storföretagen. Inte precis vad man brukar höra från direktörer i mångmiljonklassen.