VARGFLOCKEN OCH SJUKA PENGAR: EKOT: Höga böter för Pfizer för vilseledande läkemedelsreklam
Dr. Rost testimony in the U.S. Senate. He reviews cases related to pharmaceutical marketing and the drug industry. Dr. Peter Rost email. Copyright © 2006-2010 InSync Communication. All rights reserved.
.

VARGFLOCKEN OCH SJUKA PENGAR

Dr. Peter Rost är läkare, 47 år, född i Göteborg, uppvuxen i Örebro. Han flyttade till USA 1987 men arbetade under 1990-talet i Stockholm som Nordenchef för läkemedelsföretaget Wyeth. Därefter återvände han till USA som vice vd för Pfitzer, en topposition på en av de största läkemedelsjättarna i USA. Han är författare till Vargflocken och Sjuka Pengar.

EKOT: Höga böter för Pfizer för vilseledande läkemedelsreklam

ekot

Höga böter för Pfizer för vilseledande läkemedelsreklam

Läkemedelsbolaget Pfizer tvingas betala motsvarande en kvarts miljard kronor till amerikanska staten för olaglig marknadsföring av en medicin. Det här ses som en viktig seger för den tidigare vice vd:n på Pfizer Peter Rost, som bidrog till att avslöja missförhållandena.

LYSSNA HÄR: Kvarts miljard i böter

Peter Rost har beskrivits som insidern som starkt bidrog till att skandalen avslöjades. Ett dotterbolag inom det dåvarande Pharmacia, där Rost var chef, tänjde på gränserna när det gäller ett av sina preparat, tillväxthormonet Genotropin.

Olagliga belöningar betalades ut för att få preparatet rekommenderat inom sjukvården i USA och det marknadsfördes också i strid med amerikansk lag, som en kur mot åldrande.

– Till slut har Pfizer fått erkänna att det jag har sagt var korrekt och riktigt. De har fått förklar sig skyldiga till viss brottslighet. Det är alltid skönt att få rätt, säger Peter Rost.

Idag är Peter Rost glad över beskedet att Pfizer gjort upp med det amerikanska justitiedepartementet och betalar 250 miljoner kronor i böter.

Pfizer säger i dag i ett uttalande att fallet inte får några konsekvenser, eftersom oegentligheterna i huvudsak skett i Pharmacia innan det köptes upp av Pfizer.

Professor Paul Hjemdahl vid Karolinska Institutet säger att domen är uppseendeväckande. Den är ett exempel på hur de inte alltid helt etiska kopplingarna mellan läkemedelsinsutrin och sjukvården granskas allt mer av myndigheterna.

Peter Rost driver nu parallellt ett liknadne mål mot Pfizer. Det handlar om att den amerikanska staten förlorat stora summor pengar på den olagliga marknadsföringen av Genotropin. Rost anser att han sparkats från läkemedelsbolaget på olagliga grunder.

I dag skriver den förre toppchefen med en tidigare lön motsvarande sju miljoner kronor om året på en thriller i läkemedelsindustrin.

Han fortsätter kampen från hemmet i New York mot vad han ser som en i stora delar oetisk läkemedelsbransch. Han gör det inte ensam.

Dokumentärfilmaren Michael Moore, som bland annat väckt stor debatt med sina filmer om amerikansk vapenlagstiftning och Irakkriget, håller just nu på med en dokumentär om maffiametoder inom läkemedelsindustrin.

Peter Rost säger att han varit med i processen.

– Michael Moore har varit i kontakt med mig. Jag har träffat hans team flera gånger, säger Peter Rost.

Du har fungerat som uppgiftslämnare?

– Precis, precis. Jag har lämnat lite uppgifter till honom, men har inte blivit filmad, säger han.

Magnus Thorén magnus.thorén@sr.se