VARGFLOCKEN OCH SJUKA PENGAR: "Fuglesang och verkliga nationalhjältar"
Dr. Rost testimony in the U.S. Senate. He reviews cases related to pharmaceutical marketing and the drug industry. Dr. Peter Rost email. Copyright © 2006-2010 InSync Communication. All rights reserved.
.

VARGFLOCKEN OCH SJUKA PENGAR

Dr. Peter Rost är läkare, 47 år, född i Göteborg, uppvuxen i Örebro. Han flyttade till USA 1987 men arbetade under 1990-talet i Stockholm som Nordenchef för läkemedelsföretaget Wyeth. Därefter återvände han till USA som vice vd för Pfitzer, en topposition på en av de största läkemedelsjättarna i USA. Han är författare till Vargflocken och Sjuka Pengar.

"Fuglesang och verkliga nationalhjältar"

Från Christina Linnea Örtendahls Blogg:

Fuglesang och verkliga nationalhjältar

Den svenska astronauten/kosmonauten (finns det inget svenskt begrepp förresten?) Christer Fuglesang landade på svensk mark idag. Enligt Aftonbladet blev han helt överväldigad av mottagandet.

Jag vill inte på något sätt förringa hans insats, men å andra sidan är jag hjärtligt trött på det utrymme som medierna ägnat åt detta "teknikens under". Men det speglar bara det faktum att rationalitet, förnuft och naturvetenskap är allenarådande i vårt samhälle och tid.

Liksom att de flesta manliga journalister fortfarande är små pojkar som hoppas på att få bli lokförare eller astronauter. Idag har två andra svenskar verkligen gjort skäl för begreppet nationalhjälte. Det är advokaten Elisabeth Fritz och marknadschefen Peter Rost!

Elisabeth Fritz företräder, i en rättegång i Bursa, den 19-åriga kvinnan Tugba från Falkenberg som i somras skottskadades och hotades för att hon vägrade gifta sig med en släkting i Turkiet. Jag önskar henne all lycka i livet! Peter Rost var högt uppsatt marknadschef på läkemedelsföretagen Pharmacia och sedan Pfizer. Han är något så ovanligt som en Whistleblower. Ett begrepp som det inte ens finns något svenskt ord för, vilket säger en hel del om Sverige. (Vår närmaste synonym är antagligen rättshaverist!). Han slog larm om att företaget inte agerade rätt, varken enligt amerikanska lagar eller enligt interna policies. Av den anledningen blev han under några år utfryst, fråntagen sina medarbetare och arbetsuppgifter samt slutligen uppsagd. Läs hans blogg här eller beställ hans bok Sjuka pengar - En svensk insider skakar läkemedelsindustrin.

Idag medverkade han i Vetandets värld; otroligt intressant diskussion. Om du missade dagens sändning kan du lyssna på reprisen på lördag 27 januari kl 18.40 eller gå in på webradion när du har tillfälle.

Till dagens verkliga nationalhjältar utser jag Elisabeth Fritz och Per Rost!