VARGFLOCKEN OCH SJUKA PENGAR: DAGENS NYHETER om SJUKA PENGAR
Dr. Rost testimony in the U.S. Senate. He reviews cases related to pharmaceutical marketing and the drug industry. Dr. Peter Rost email. Copyright © 2006-2010 InSync Communication. All rights reserved.
.

VARGFLOCKEN OCH SJUKA PENGAR

Dr. Peter Rost är läkare, 47 år, född i Göteborg, uppvuxen i Örebro. Han flyttade till USA 1987 men arbetade under 1990-talet i Stockholm som Nordenchef för läkemedelsföretaget Wyeth. Därefter återvände han till USA som vice vd för Pfitzer, en topposition på en av de största läkemedelsjättarna i USA. Han är författare till Vargflocken och Sjuka Pengar.

DAGENS NYHETER om SJUKA PENGAR

DAGENS NYHETER:

OBEKVÄM VICE VD VILL TILL SVENSKA STYRELSER

För drygt ett år sedan fick han sparken från en toppbefattning i världens största läkemedelsbolag, sedan han avslöjat oegentligheter. Nu är svenskamerikanen Peter Rost sugen på att sitta i svenska bolags styrelser.

Med en stämning och tre utredningar som resultatet av sina avslöjanden inifrån läkemedelesjätten Pfizer är Peter Rost inte välkommen inom den braschen mer.

Men när DN träffar honom i Stockhom säger han att han gärna skulle sitta i styrelsen för svenska bolag.

-Jag har möten på måndag med folk som vill tala med mig om möjligheter att ta styrelseupprdrag här i Sverige, säger han.

-Det skulle var roligt att flytta hem till Stockholm, tillägger han.

Peter Rost var vice vd för marknadsföringen inom Pfizer. Han kom dit genom att han arbetade för Pharmacia, som köptes upp av Pfizer 2002-03.

På Pharmacia kom han på att de amerikanska säljarna marknadsförde och sålde tillväxthormonet Genotropin i strid med det amerikanska läkemedelsverkets bestämmelser. Efter många olika turer gick han till myndigheterna med vad han viste eftersom han inte ansåg att Pfizer gjorde tillräckligt för att stävja missförhållandena.

I december 2005 fick han, efter att ha varit mer eller mindre utfryst på företaget, sparken.

Peter Rost har hyllats, men också ifrågasatts. Han hade en hög lön på Pfizer, man hans dröm var att få bli högste chef för ett läkemedelsbolag, en dröm som inte kunde uppfyllas på Pfizer. Han har anklagats för inkompetens, att enbart vara ute efter pengar och att ställa sig själv i så god dager som möjligt.

I DEN BOK SOM HAN just har skrivit, ”Sjuka Pengar”, och som han är i Stockhom för att lanser, kan bitterheten fortfarande anas. Själv tycker han dock inte det.

-Jag har försökt bara beskriva vad som hände, säger han.

Enligt Rost har hans fall lett till över 100 teveinslag i USA och över 500 artiklar. Men varje inslag och artikel ger bara en liten del av berättelsen. Därför ville han ge hela sin version av vad som hände.

-Och hittils har det gått bra. Den första tryckningen är helt slutsåld i USA säger han – inte utan affärsmannens tillfredsällelse över en god affär.

-Det är kanske början på en ny karriär. Jag har börjat på en roman, en thriller, tillägger han.

Peter Rost har stämt Pfizer för ogiltigt avskedande. Han och hans advokater driver samtidig en tvist som ska visa att bolaget har lurat de amerikanska skattebetalarna.

Skulle Rost vinna det senare målet kan han, enligt amerikansk lag, få upp till 30 procent av böterna, som sannolikt skulle vara flera hundra miljoner dollar.

DAN LUCAS