VARGFLOCKEN OCH SJUKA PENGAR: DAGENS INDUSTRI om SJUKA PENGAR
Dr. Rost testimony in the U.S. Senate. He reviews cases related to pharmaceutical marketing and the drug industry. Dr. Peter Rost email. Copyright © 2006-2010 InSync Communication. All rights reserved.
.

VARGFLOCKEN OCH SJUKA PENGAR

Dr. Peter Rost är läkare, 47 år, född i Göteborg, uppvuxen i Örebro. Han flyttade till USA 1987 men arbetade under 1990-talet i Stockholm som Nordenchef för läkemedelsföretaget Wyeth. Därefter återvände han till USA som vice vd för Pfitzer, en topposition på en av de största läkemedelsjättarna i USA. Han är författare till Vargflocken och Sjuka Pengar.

DAGENS INDUSTRI om SJUKA PENGAR

Dagens Industri

Sjuka pengar
2007-01-26: Nils Åkesson

Han gick från en årslön på 7 miljoner till arbetslöshet och inblandning i tre rättsprocesser mot sin tidigare arbetsgivare. Nu släpper Peter Rost boken om när han slog larm om Pfizers affärer och sina erfarenheter av läkemedelsindustrins mörka sidor.

Peter Rost var vice vd när han larmade Pfizers ledning 2003 om att det skedde olagliga affärer med tillväxthormonet Genotropin, som hamnat i koncernen genom uppköpta svenska Pharmacia. Bolaget svarade genom att hota honom med sparken.

Här kan du följa Peter Rosts egen blogg

Han bet sig fast i företaget, men utsattes frystes ut i två år. Under tiden väckte han stor uppmärksamhet då han dundrade i medierna om att bolagen pumpar upp USA:s läkemedelspriser genom att hindra billig import med bluffmetoder. Han anmälde också Pfizers Genotropin-affärer till domstol, delvis för att han själv annars kunde bli medskyldig till brott.

Genotropin ska motverka dvärgväxt, men marknadsfördes och såldes också som ett bromsmedel mot åldrande. Det senare är belagt med fängelsestraff, eftersom felmedicinering kan ge fruktansvärda bieffekter.

Peter Rost hade blivit en klassisk "whistleblower". Ett amerikanskt uttryck för personer som slår larm från insidan när de upptäckt fuffens i organisationen.

"En högre chef som hittar olagligheter i ett företag kan bli medlöpare, säga upp sig eller agera. Jag valde att agera" säger Peter Rost.

Pfizer har å sin sida hävdat att Peter Rost inte är kvalificerad att uttala sig om läkemedelsimport och när de avskedade honom pekade de på den amerikanska statens beslut att inte stödja Rosts anmälan mot Pfizers Genotropin-hantering.

Hos sin tidigare arbetsgivare Wyeth ställde Rost också till med rabalder. När han som ny Nordcenchef började anklaga bolaget för svarta löneutbetalningar blev han omplacerad, svarade med en stämning och gick med på en förlilkning.

I boken "Sjuka pengar" berättar Peter Rost sin version av händelseförloppet som kulminerade i att han sparkades från Pfizer i december 2005. Han beskriver bland annat hur bolaget spionerade på honom och grävde efter känslig information, uppgifter som han också använder i sin stämning mot bolaget.

Boken innehåller också en sammanställning av förbrytelser och korruption som de större amerikanska läkemedelsbolagen har fällts för de senaste åren. Bara sedan 2001 har läkemedelsjättarna åkt på hundratals miljoner dollar i böter och ytterligare 200 utredningar mot bolagen pågår, enligt Rost.

"Jag är en affärsperson som ju väldigt mycket stödjer en rätt skött läkemedelsindustri. Men att en hel bransch om och om igen åker dit på väldigt stora grejer, då måste man fråga sig. Hur etisk är den här branschen?"

Patenten på storsäljarna börjar gå ut och forskningen har få uppföljare med liknande potential på väg.

"Branschen har vetat under de senaste fem, sex åren att den har kniven på strupen. Därför tar man större risker. Man pushar de existerande produkterna hårdare."

Hur kunde du själv arbeta 20 år i en bransch som du är så kritisk till?
"Det finns väldigt mycket bra och ärligt folk i branschen och de flesta på mellanschefsnivå ser ingenting av det här. Det är först högre upp, långt senare i karriären, som man ser saker och får ta ställning till hur man vill agera som affärsman. Titta åt ett annat håll eller stoppa det hela."

Facit visar att det inte brukar gå så bra för whistleblowers. Jeffrey Wigand, som avslöjade tobaksindustrins mörkaste hemligheter och spelades av Russell Crowe i filmen "Insider", lämnades av sin familj och brottas fortfarande med stämningar från den före detta arbetsgivarens advokater. Svenske ingenjören Ingvar Bratt, som avslöjade Boforsaffären, isolerades och utsattes för hot.

Men Peter Rost ser ljust på sin egen framtid. Han hoppas mycket på boken och jagar för närvarande köpare till filmrättigheterna via sin amerikanska agent. Kanske har han Sherron Watkins i åtanke. Hon drog igång Enron-skandalen, skrev en bok som blev storsäljare och lever nu gott som etikkonsult.

"Jag hoppas kunna fortsätta inom affärslivet men det blir knappast läkemedelsindustrin."

FAKTA\Peter Rost
Namn: Peter Rost
Yrke: läkare
Ålder: 47 år
Född: Göteborg, uppvuxen i Örebro. Han flyttade till USA 1987.
Karriär: Före detta vice vd för Pfizer USA, vice vd för Pharmacia och vd för Wyeth Norden.
Bor: Utanför New York med fru och två barn.