AFFÄRSVÄRLDEN om SJUKA PENGAR
AFFÄRSVÄRLDEN
Intervju med Peter Rost:
''Läkemedelsbolagen kommer att kollapsa''
De stora läkemedelsbolagen står inför sina svåraste år någonsin och många av dem kommer att kollapsa under de närmaste åren. Den bedömningen kommer från Peter Rost, avhoppad toppchef från amerikanska Pfizer som är i Sverige för att lansera sin bok, Sjuka Pengar.
Peter Rost är den svenska läkaren som hamnade i den internationella läkemedelsindustrin topp, först i amerikanska Wyeth och sedan i Pharmacia som övertogs av Pfizer för några år sedan.
I Pharmacia slog han larm om misstänkt brottslighet när tillväxtmedicinen Genotropin såldes på felaktiga grunder till personer som inte behövde behandlas. Efter larmet frystes hamn ut och avskedades 2005. Idag är Peter Rost, bosatt i New Jersey, fortfarande inblandad i tre juridiska konflikter med sin förre arbetsgivare, Pfizer och har skrivit en lättläst bok om sina erfarenheter.
- Jag måste säga att det är sant att jag önskar att jag aldrig hade blåst i visselpipan, säger han när han satt sig till rätta i intervjusoffan på Grand Hotell i Stockholm men tillägger snart att han å andra sidan inte hade kunnat agera på annat sätt.
- Det var ju olagligheter som pågick. Hade jag inte agerat hade jag blivit delaktig, säger han.
Vad lever du på idag?
- På mina besparingar. Den här boken har sålt slut på första upplagan i USA, 10000 ex, så det är inget man blir rik på.
Har du fått några jobberbjudanden?
- I tre år har jag inte hört någonting. Jag har sökt massor av jobb men ingen tycks vara intresserad. Tills nu i veckan. Jag blev kontaktad av ett stort internationell rekryteringsföretag i Stockholm av personen som är ansvarig för styrelserepresentanter. Det kan vara intressant. Jag har ju trots allt bra säljerfarenhet.
Vad kan du annars göra?
- Jag har skrivit en roman i John Grisham-stil som min agent håller på att få förläggare intresserad av. Den utspelar sig i läkemedelsbranschen, som jag ju har mest erfarenhet av.
Titeln?
- The Wolfpack, Vargflocken. Det syftar på toppcheferna som jobbar ihop mot samma mål men hur de plötsligt kan hamna i en intern konflikt.
Hur har den internationella läkemedelsindustrin utvecklats sedan du slutade i branschen?
- Det har blivit sämre, inte minst för att branschen tar större risker nu. Det räcker med att titta på de utredningar om allt från farliga läkemedel till korrumperade bolag som pågår i USA just nu. Det är 200 utredningar.
Hänger övervakningsmyndigheterna med?
- De har det svårt, inte minst i USA där justitiedepartementet som driver de vassaste utredningarna har svårt att få resurser.
Och i Sverige då? Här finns ju läkemedelsverket?
- Sverige är ju väldigt gulligt på så sätt men i praktiken kan man säga att Sverige lever väldigt oskyddat. Visst finns det regler och lagar men de fungerar ju bara om det finns böter som betyder något. Och här i Sverie är böterna alldeles för låga. Det finns i praktiken inga bötesbelopp.
Hur ser du på Big Pharma-bolagen framöver?
- De tio kommande åren kommer att bli de tuffaste i industrins historia. Den här branschen kommer att kollapsa under trycket av att de förlorar flera patent på storsäljare.
Din gamla arbetgivare Pfizer har problem nu. De säger upp nästan 10000 anställda?
- Det Pfizer gör nu, nedskärningar på 6 miljarder dollar, är inte botten på en konjunkturcykel utan början på något nytt. Pfizer är störst och nu kommer de andra bolagen att följa efter i Pfizers fotspår.
Vad är problemet?
- Det har beskrivits av oberoende analytiker. Under åren 2006-2011 kommer en massa block busters (storsäljare) att förlora patent. Branschen kommer att förlora 120 miljarder dollar i försäljning. Det är 20-30 procent av den årliga försäljningen.
Vad betyder det för AstraZeneca.
- Astra Zeneca har inte särskilt många lovand projekt i pipeline.
Vilka läkemedelsbolag klarar krisen?
- Bäst förutsättningar har amerikanska Wyeth och schweiziska Novartis.
Text: Calle Froste
<< Home